Írországban Wexford megyében Ballycullane közelében egy napenergia parkot terveznek. Írország első napenergia parkja a történelmi Tintern Abbey kirándulóhelyen épülne fel, a wexfordi megyei tanács már benyújtotta a kérelmet.

Ha elfogadják, akkor a Wexfordi napenegia park 1000 napelemmel fog rendelkezni, mintegy 26 hektáron egy mezőgazdasági területen.

"Lesz egy napenergia ágazat Írországban. Ez nem kérdés, az a kérdés, hogy mikor. Kutatásokat végeztek a napenergiáról. Írország ugyanazon a szélességi fokon van, mint Németország és az Egyesült Királyság ahol már van jó néhány napenergia park.

"Globálisan haladunk a környezeti katasztrófa felé, ha nem teszünk valamit, a CO2-kibocsátást ellen, de ez egy üzleti lehetőséget is egyben." A leendő napenergia-napelem farmnak három igazgatója lesz, akik közül az egyik a helyi földbirtokos lenne.

Az egyelőre még nem világos, hogy hány munkahelyet teremt a projekt, de mindenesetre ez nem vezet semmiféle nagyszabású foglalkoztatási lehetőséghez.

"Az Coolroe hely kiválóan alkalmas ehhez a projekthez, mert nem nagyon van kitéve a vizuális hatásnak, és közel a hálózati csatlakozási pont, valamint a természetes napfényes délkeleti részen helyezkedne el, amely a legmagasabb szintű napenergiát adja az országban " Ballycullane lakosok azonban megosztottak a terveket illetően. Denise és Bob Gerrard, aki visszavonult a vidékre mintegy kilenc évvel ezelőtt, megdöbbenti az a kilátás, hogy „hold fekete napelem üvegek” lesznek a kertjük végében mintegy három méter távolságra.

"Az igazgatók nem konzultáltak a közösséggel a napenergia parkról, és e-nélkül ugrottak bele, nem konzultáltak a helyi emberekkel külön-külön.

"Ezeket a napenergia-napelem parkokat nem a lakóingatlanok közelében kell elhelyezni. Mi nagyon aggódunk, hogy csökkeni fog az ingatlanunk értéke, mi nem is tudunk kimozdulni, illetve ha valaki meg akarja vásárolni a házunkat, furcsán néz ki, hogy egy napenergia park van a hátsó részben.” Mondta Bob. Bernard Holland, aki családjával 12 éve él a településen, aggódik a napenergia park közelsége miatt és, hogy milyen lehetséges hatásai vannak az egészségre.

„Ezeken a földeken a téli időszakban árvizek vannak, nem vagyok biztos benne, hogy a megfelelő helyre telepítik a rendszert. Amikor kinézek az ablakomon a hálószobából, azok a panelek már 50m közelségben vannak.”

Mr Blunt elmondta, hogy bár nem ő hozta a döntést, hogy napelem farm épüljön, viszont az embereknek, akik nem a közelben laknak megfelel a döntést.

Jelenleg nincs napenergia gazdaság Írországban, de idén februárban, építési engedélyt kapott egy 5.1 megawattos napenergia farm Észak-Írországban. A beruházás 7.600.000 € kerül és csak öt embert foglalkoztat. Az export kapacitás 5 megawatt.